onsdag 30. juni 2010

Siden forrige gang...


har jeg både shoppet og lest, en svært god kombinasjon spør du meg.
Jeg har lest Jay McInerneys The last Bachelor, som viste seg å være en novellesamling, Amsterdam av Ian McEvan og er nå halveis inn i Herta Müllers Hjetedyr.

The last Bachelor er en samling av tolv noveller, alle med mer eller mindre samme tematikk (ulykkelig kjærlighet og misforståelsene som oppstår i kvinne/mann dynamikken). Felles for historiene er at karakterene for det meste er økonomisk uavhengige, og eller tilhører en elite innen kunst eller finansverdenen. I to av novellene møter vi tidligere kjente karakterer. Allison Poole fra Story of my life i ”Penelope on the Pound” og Corrine Calloway fra Brightness Falls (1992) og The Good Life (2006). I sistnevnte roman innleder Corrine et forhold med finansmannen Luke som hun møter i etterkant av 9/11 katastrofen. I novellen ”The March” er forholdet mellom de to avsluttet, men følelser vekkes til livet når hun tilfeldigvis møter ham på gaten. ”The March” går over noen timer, en lørdag 15. februar 2003 i New York City. Landet mobiliserer til krig mot Irak, og i New Yorks gater demonstreres det mot krigen. Corrine fortviler over den brutale måten politiet behandler de protesterende på, og hun og venne ser med skrekk på hvordan den grunnlovsfestede ”right of assembly” blir tilsidesatt av politifolk som ønsker å holde de protesterende unna FN-bygningen. Når Corrine ser en politimann hun kjenner fra tiden etter 9/11, da hun jobbet på et suppekjøkken som serverte mat til redningsmannskapet, forsøker hun å oppnå kontakt for å forstå hans atferd, men hun lykkes ikke. Tankene hennes glir mot Luke, og til avgjørelsen de tok om å ikke forlate sine respektive partnere, en avgjørelse hun nå angrer.

Jeg er ikke helt overbegeistret for denne novellesamlingen. Den fungerer greit som underholdning, men setter ikke varige spor. I tillegg til ”The March”, som jeg synes er en av de sterkeste novellene vil jeg trekke frem tittelnovellen ”The Last Beachelor” og ”Putting down Daisy som gode. Et av mine ankepunkter mot denne samlingen er at karakterene nærmest blir karikerte i sin utspekulerthet. Særlig den gravide konen i ”Putting down Daisy”, som når hun finner ut at hennes mann har vært utro krever hans katt gjennom ti år avlivet. Mannen på sin side gjennomfører dette, men når han angrer på avgjørelsen ser han det som en god nok grunn til å gjenoppta forholdet med sin elskerinne.

Amsterdam og Hjertedyr vil jeg skrive mer om senere.

Over til shopping. Jeg har kjøpt beige chinos fra ACNE (jeg elsker stilen til Dianne Keaton i Annie Hall, dette er et første steg mot den) rosa singlet fra Monki og Zebra bluse fra Zara.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar